Review: Fox Halo HT26

De Halo HT26 is het instapmodel uit de Halo verlichtingsreeks van Fox. Het is een compact maar zeer effectief hoofdlampje. Toen ik het ding voor het eerst in de handen had vond ik 30 euro veel geld voor zo’n klein dingetje. Maar nu een paar jaar later, een week Frankrijk en meerdere weekendsessies achter de rug ben ik nog steeds blij dat ik het ding aangeschaft heb. Hij is het geld zeker waard!

Het lampje weegt weinig en heeft een fijne hoofdband. Je kunt het elastiek aardig strak zetten en dan nog merk je nauwelijks dat je ‘m op hebt. Ook tijdens de dril of andere activiteiten blijft het lampje prima op je hoofd zitten. Je kan hem ook over je muts of pet opzetten want de band is natuurlijk verstelbaar en ook de hoek van het licht is te bepalen van horizontaal naar helemaal recht naar beneden. Het ding voelt solide aan en kan zoals je mag verwachten best tegen een stootje.

Het lampje beschikt over één grote witte led (26 lumens) die in 2 standen instelbaar is (helemaal voluit en gedimd) en een rode en groene led die in het donker is bedoeld om een goeie lichtopbrengst te hebben en geen insecten aan te trekken. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het groene ledje want dan heb je het meeste licht en het minste verbruik van de batterij. Alleen het groene ledje is al voldoende licht om een kaartje bij te leggen, wat op te schrijven of snel een rigje te knopen.

Ook de batterijduur is prima. Bij veel gebruik is deze natuurlijk veel sneller leeg maar als je een beetje bewust tussen de witte grote led en de kleinere gekleurde leds omschakelt dan houden de twee batterijtjes het een beste tijd uit.

De bediening van de lamp gaat met twee drukknoppen. Eentje voor de grote led (aan, gedimd, uit) en eentje voor de groene en rode led (1x drukken voor groen, 2x voor rood, 3x voor uit). Als extraatje zit er nog een SOS stand op, die je activeert door de drukknop voor de gekleurde ledjes een tijdje ingedrukt te houden. De drukknoppen moet je trouwens best wat moeite voor doen om ze in te drukken dus je hoeft niet bang te zijn dat het ding in je koffer al aangaat en zodra je ‘m nodig hebt de batterijen leeg hebt zoals je met de goedkopere hoofdlampjes hebt.

En dan zijn we nog steeds niet langs alle specificaties geweest want op de grote witte led zit een klein hendeltje waarmee je de focus van het licht kunt regelen. Gebundeld licht voor maximaal zicht op afstand of verspreid voor het verlichten van grotere oppervlakten.

Voor het geld is het een prima hoofdlamp en bij aanschaf krijg je er twee AAA Duracell batterijen bij. Je kan dus meteen vanuit de winkel door naar het water als het moet. Mocht je wat meer licht willen hebben dan kun je de volgende stap binnen de Halo reeks nemen, de HT100. Ik ben na een aantal jaren nog steeds een zeer tevreden gebruiker van de HT26 en vind het dingetje z’n geld zeker waard.